آمارها نشان می دهد که اکثر کسب و کارهای چاپی کمتر از 10 نفر پرسنل دارند. از طرفی شاهد آن هستیم که تجهیزات چاپ دیجیتال مدرن هر روز کوچکتر و ارزان تر می شوند؛ طوری که با هر بودجه ای میشود یکی از آن ها را خرید و حتی در یک دفتر خانگی آن را نصب کرد، شاید نیازی هم به متخصصین مجرب برای راه اندازی آنها نباشد.
اما راه اندازی یک مجموعه چاپ دیجیتال فقط با خرید تجهیزات آن انجام نمی شود، بلکه قبل از آن گامهای مهمتری وجود دارد که در این نوشته به آن می پردازیم:
گام اول: یافتن یک گوشه بازار در چاپ دیجیتال
1. در چاپخانه ها و چاپ و تکثیرها شاگردی کنید!
خیلی توصیه می شود که قبل از ورود به این کسب و کار، در جای دیگری به کسب تجربه عملی مشغول شوید. سعی و خطا کردن در این کار ممکن است به قیمت برباد رفتن سرمایه و نارضایتی مشتریانتان تمام شود. نکات ظریف و جزئیاتی وجود دارد که از بیرون کسب و کار ممکن است به چشم نیایند و یادگیری آنها بدون کار عملیاتی ممکن نیست.
2.یافتن یک گوشه بازار در صنعت چاپ دیجیتال.
اکثر کارآفرینان موفق چاپ، کسب و کارشان را با یافتن گوشه بازار در یک حوزه اختصاصی آغاز کرده اند. امروزه موفقیت بیشتر از طریق تمرکز بر یک نیاز خاص و برآورده کردن آن حاصل می شود تا اینکه بخواهیم نیاز همه افراد را پوشش دهیم.
برای مثال می توان به چاپ پلاک های خطر و یا تابلوهای راهنما اشاره کرد. تارگت این کسب و کار، شرکت هایی هستند که نیاز فوری به چاپ علائم و تابلوهای راهنما دارند. ممکن است درخواست های آن ها غیر مداوم و فصلی باشد، اما میتوان با تمرکز بر نیاز آنها به حاشیه سود خوبی رسید.
3. با استانداردهای آن گوشه بازار آشنا شوید
ممکن است آن گوشه بازار را که انتخاب کرده اید استاندارهای بخصوصی داشته باشد که رعایت کردن آنها نیاز به خرید تجهیزات گران و بکارگیری نیروی متخصص باشد. قبل از شروع به کار حتما این استانداردها را بررسی کنید.
4. هشدار! با احتیاط قول بدهید!
به خاطر داشته باشید که شما مسئول تحویل به موقع کار و جلب رضایت مشتریان هستید. هرگونه تضمین کتبی و یا شفاهی مانند تضمین کیفیت چاپ، زمان تحویل و … ممکن است شما را به دردسر بیاندازد چون این احتمال وجود دارد که مشتری کار را رد کند.
ممکن است مشتریان بخواهند در مواردی مانند زیر از شما تضمین بگیرند:
کیفیت چاپ دیجیتال مطابق با برترین کیفیت باشد، رنگها بسیار دقیق چاپ شوند و محصول کاملا جلوه کند.
کیفیت رنگ ها عالی باشد
رنگ ها رضایت بخش باشند!
دقت کنید که اینگونه قول دادن ها باعث دردسر میشون چون ممکن است کیفیت از نظر مشتری با نظر شما متفاوت باشد.
استانداردها در کیفیت چاپ تبلیغاتی از نشر رومیزی (مثل کپی رنگی و تکثیر معمولی) بالاتر دستیابی به این کیفیت نیازمند طراحی و گرافیک حرفه ای و از آن طرف چاپخانه ای مجهز است. بنابراین در هنگام عقد قرارداد به این موضوع دقت کنید.
وقتی مشتری نوع کاغذ و برند آن و هرجزئیات دیگری را مشخص کرده است و به صورت کتبی موافقتی انجام شده، شما نمی توانید اعمال سلیقه کنید. چون این ریسک وجود دارد که مشتری کار را قبول نکند و درخواست چاپ مجدد کند با هزینه شما!
گام دوم: تعیین و تهیه تجهیزات چاپ دیجیتال مورد نیاز
1.در مورد رقیبان و تجهیزات چاپ دیچیتال مورد استفاده آنها تحقیق کنید.
پس از اینکه گوشه بازار خود را پیدا کردید، در مورد این تحقیق کنید که چه کسانی تا کنون نیاز این بازار را برطرف میکرده اند و در موردشان تحقیق کنید. وبسایت آن ها را رصد کنید و در مورد خدماتی که قادر به ارائه آن نیستند مطالعه کنید. درباره روشهایی که به آن گوشه بازار میتواید نفود کنید فکر کنید و طرح کسب و کار خود را تهیه کنید.
2.از تولید کننده ها در مورد تجهیزات چاپ دیجیتال موجود تحقیق کنید.
پس از تشخیص اینکه رقبای شما از کدام تجهیزات استفاده میکنند، شروع به خریداری تجهیزات خود نمایید. شما باید تجهیزاتی با کیفیت عالی و در عین حال مقرون به صرفه برای گوشه بازار خود پیدا کنید. انتخاب اشتباه تجهیزات میتواند باعث نابودی کسب و کار شما شود.
ابتدایی ترین نیاز شما یک کامپیوتر رو میزی، تعدادی نرم افزار طراحی و یک پرینتر دیجیتالی با کیفیت عالی است که توان پرینت طرح هایی تا قطع A3 را داشته باشد.
بعد از آن ممکن است به یک دستگاه فتوکپی نیاز پیداکنید؛ بعضی از آنها کار پرینتر و اسکنر را هم انجام میدهند. بسته به نوع کارتان ممکن است به دستگاه برش کاغذ، دستگاه پرس کارت با قابلیت تنظیم دما، دستگاه سوراخ کن و دستگاه فنرزنی و … هم نیاز پیدا کنید.
بهتر است یک شبکه کوچک وایرلس و یا کابلی هم راه اندازی کنید تا نیازی به انتقال فایلها با فلش نباشد؛ هزینه زیادی هم ندارد.
3.در مورد مجوزهای لازم چاپ دیجیتال تحقیق کنید و آنها را تهیه کنید.
بسته به نوع چاپ دیجیتال که انتخاب میکنید، ممکن است مجوزهای مختلفی در شهر و استان شما وجود داشته باشد. درگاه ملی خدمات دولت هوشمند، اتحادیه صنف فتوکپی و پلات، صنف تایپ و تکثیر، انجمن چاپ دیجیتال ایران، دفتر امور چاپ وزارت ارشاد و … مراجعی هستند که مجوزهای مربوطه را صادر میکنند. مراجعه به اداره اماکن نیروی انتظامی هم که جزو واجبات است!
برای راه اندزای وبسایت چاپ آنلاین هم به «نماد اعتماد الکترونیکی» و «نماد ساماندهی فضای مجازی» نیاز خواهید داشت که با مراجعه به وبسایت هرکدام مراحل دریافت را میتوانید مشاهده کنید.
4.تامین مالی
تقریبا همه کسب و کارهای ورشکست شده، دلیل شکست خود را دلایل مالی می دانند! خیلی مهم است که قبل از راه اندازی مجموعه چاپ دیجیتال خود، به تامین منابع مالی آن در گامهای بعدی توسعه فکر کرده باشید. توصیه می شود که یک بیزینس پلن تهیه کرده و با فرشتگان کسب و کار برای سرمایه گذاری مذاکره کنید.
گام سوم: ارائه خدمات چاپ دیجیتال و ارزش آفرینی
1. وبسایت چاپ آنلاین خود را راه اندازی کنید
همین الان که مشغول خواندن این متن هستید، عدهای در محدوده شما در حال جستجوی خدمات چاپی در اینترنت هستند! یک وبسایت خوب سفارش آنلاین به شما کمک میکند تا بسیاری از این مشتریان اینترنتی را به خود جذب نمائید. خبر خوب اینکه داشتن این امکانات دیگر مانند گذشته گران و پردردسر نیست و با هزینه ای مناسب و در کمتر از 24 ساعت می توانید صاحب یک وبسایت حرفه ای چاپ آنلاین شوید.
2.مکان کسب و کار چاپی خود را انتخاب کنید: مکان، مکان، مکان!
دسترسی به مشتریان کلیدی و ایجاد فضای کافی برای پرسنل و تجهیزات، دو عامل مهم در رونق کسب و کار شما هستند که با انتخاب مکان مناسب به هر دوی آنها خواهید رسید.
برای مثال نزدیکی به دانشگاه و یا محیط های دانشجویی می تواند رونق زیادی برای کسب و کار شما فراهم آورد.
با مراجعه با وبسایت های معاملات املاک میتوانید با توجه به هزینه هایتان، گزینه های مختلف را باهم مقایسه کنید و تصمیم بگیرید.
3.برای هر کدام از خدمات چاپی خود منویی تهیه کنید
اکثر صاحبان کسب و کار نمی دانند که دقیقا به کدام محصول چاپی نیاز دارند. برای مثال ممکن است یک تولید کننده صنایع غذایی تصمیم بگیرد برای یک سمینار و یا رویداد بازاریابی از چاپ وینیل برای تبلیغاتش استفاده کند. در حالیکه با همان هزینه میتواند رول آپ با کیفیت و قابل حملی چاپ کند که در همه مراسم ها قابل استفاده باشد.
هر چقدر مشتریان از کاربرد محصولات شما اطلاعات بیشتری داشته باشند، به همان اندازه رضایتمندی آنها از خریدشان افزایش خواهد یافت.
4.محصولات و خدمات مکمل چاپی ارائه دهید
بسیاری از محصولات چاپی، محصول مکملی هم برای نصب و نمایش نیاز دارند. مثلا بست بنر، استند بروشور و …. با ارائه این محصولات مکمل علاوه بر افزایش سودآوری، باری از دوش مشتریان خود خواهید برداشت که مشتری از این جهت از شما سپاسگزار خواهد بود.
5.در قیمت گذاری خدمات چاپی دقت کنید
شاید بتوان گفت قیمتگذاری به تنهایی به اندازه بقیه اقدامات بازاریابی بر موفقیت شما تاثیرگذار است. با توجه به بخشی از بازاری که انتخاب کرده اید و ویژگی هایی مشتریانتان قیمتها را متناسب سازی کنید. پیشنهاد میشود در این خصوص از یک مشاور بازاریابی کمک بگیرید و یا کتابی خوب مطالعه کنید.
6.تبلیغات کنید
بدون تبلیغات و اطلاع رسانی دیر یا زود ورشکست خواهید شد! حتما دنبال راهکاری برای معرفی برند و خدمات خود باشید؛ از انواع روشهای آفلاین و آنلاین استفاده کنید، شرکت در رویدادها، تبلیغات در سایت های پربازدید، بازاریابی محتوایی و … می توانند به شناسایی بهتر شما کمک کنند.
برای راه اندازی کسب و کار چاپ دیجیتال به چه مهارت هایی نیاز دارید؟
روی یادگیری مهارتهای فروش خدمات چاپی تمرکز کنید. حتی اگر بهترین تجهیزات چاپ دیجیتال و بهترین کارمندان جهان را داشته باشید وقتی مهارت فروشندگی نداشته باشید، بازنده خواهید بود. هیچ چیز بهتر از کارکردن در بخش فروش یک چاپخانه و یا شرکت تبلیغاتی نمیتواند در یادگیری این مهارت به شما کمک کند. یک راه میانبر هم وجود دارد؛ نمایندگی یک برند معتبر را بگیرید، آنها این مهارت را به شما آموزش خواهند داد.
خدمات مکمل چاپی را برونسپاری کنید.
خیلی وقت ها بصرفه تر است بجای اینکه همه خدمات تکمیلی چاپ را خودتان انجام دهید، آنها را به یک شرکت دیگر برونسپاری کنید. یاد بگیرید که بجای رقابت با دیگران با آنها همکاری کنید. بسیاری اوقات شراکت و همکاری با دیگران به رشد و پیشرفت هر دوی شما خواهد انجامید. ضمن اینکه در بیشتر مواقع گریزی از همکاری نیست، چون خواسته های مشتریان متنوع است و توان شما محدود.
مخصوصا با یک چاپخانه افست خوب هم قرارداد ببندید تا بتوانید بعضی از خدمات چاپ افست مثل کارت ویزیت و سربرگ را هم ارائه دهید.
منبع:www.chapiroos.com